Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem i jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
masło 250 g 1 szt.
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilowy 1 łyżka
jabłka 1,5 kg
budyń śmietankowy 2 szt.
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem i jabłkami

Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jedną część ciasta. Na ciasto poukładać jabłka, a następnie wylać gorący budyń. Na wierzch położyć drugą część ciasta (najlepiej z wałka). Zamiast jabłek do ciasta można użyć dżemu z brzoskwiń lub moreli.
Ciasto z jabłkami i budyniem piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor (około 1 godziny). Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 19.06.2011 14:01
super
Małgorzata106 23.03.2011 18:11
super ciasto
marmar 03.02.2011 17:01
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak