Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bita śmietana (masa śmietankowa) do ciast, tortów, deserów itp.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
cukier wanilowy 16 g
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bita śmietana (masa śmietankowa) do ciast, tortów, deserów itp.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, do tego roztworu wsypujemy troszkę kwasku cytrynowego, ale ostrożnie, żeby nie wyszło za kwaśne!
Schłodzoną śmietanę (łatwiej się ubija taka), wylewamy z woreczka, miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Uważać żeby nie przebić śmietany. Gdy będzie ubita, wlewać powoli i ostrożnie przestudzony roztwór żelatyny. Ubijać jeszcze chwilę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak