Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć i rozrobić z małą ilością mleka i cukru. Resztę mleka i 120g masła podgrzać, w jednym naczyniu. Do mąki dodać jajko, rozczyn i pozostałe składniki ciasta ( cukier, sól, skórkę). Wlać ciepłe mleko z masłem. Wyrobić ciasto.
Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt 30x50cm. Posmarować cały serkiem wymieszanym z żółtkiem i cukrem + budyniem. Można na jednym długim brzegu poukładać rządek rodzynek. Zwinąć w rulon.
Podzielić na równe kawałki ok. 16 (u mnie 8 większych) i każdy z nich krótko umoczyć w stopionym maśle a potem w cukrze (ja maczałam tylko w maśle). Układać na okrągłej blaszce zaczynając od środka. Tak aby powstał bukiet. Nie muszą być ciasno poukładane, w trakcie pieczenia ew. luki wypełnią się.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, jak ktoś chce. Przez maczanie w maśle, każda z rozetek daje się łatwo oddzielić od przylegającej do niej koleżanki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    u nas takie ciasto nazywa się zroślak, jest smaczne, polecam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    ładne
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !