Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto. (można także dodać 2-3 łyżki śmietany) schładzać je w lodówce ok. 20-30 minut.
Jabłka obrać i pokroić je w plasterki. Następnie dodać wodę (można zamiast wody dodać sok jabłkowy) i dusić do miękkości. (ja do jabłek dodaję jeszcze cynamon, cukier waniliowy i jeśli jabłka są dość kwaśne to zwykły cukier). Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać go do jabłek. Całość ponownie zagotować.
Schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy i delikatnie podpiec. Następnie wyłożyć mus jabłkowy i piec ok. 20-30 minut. Ciasto dokładnie ostudzić.
W międzyczasie przygotować galaretkę jak jest w instrukcji na opakowaniu. Jak tylko zacznie tężeć wylać ją na jabłka i zostawić w spokoju aż do całkowitego zastygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku i wyłożyć na galaretkę. Wierzch dowolnie ozdobić.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    komentarz do zdjęcia: do jabłek dodałam jeszcze skórkę pomarańczową co widać na ostatnim zdjęciu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !