Sposób przygotowania

Groch zalać wodą i zostawić go najlepiej na noc. Na następny dzień ugotować go do miękkości w tej samej i lekko osolonej wodzie. Przecedzić i przecisnąć go przez praskę.
Kiszoną kapustę drobno posiekać zalać wodą i zagotować. Można do niej dodać listek laurowy i ziele angielskie. Następnie całość przecedzić.
Kapustę wymieszać z grochem dodać do niej także pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną na oleju cebulę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki i gorącej wody zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Jeśli trzeba będzie to ciasto można dorobić (lepiej jak jest świeżo robione niż dłużej leży) następnie rozwałkować je i wycinać z niego kółka. Na każdą jedną porcję ciasta wykładać farsz i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju.
Cebulę i boczek podsmażyć i polać wcześniej ugotowane pierogi.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oj Kasiu narobiłaś mi ochoty na takie pierożki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !