Sposób przygotowania

Ciasto na spód: mąkę przesiać na stolnicę, dodać 2 żółtka (białka pozostawić), 12 dag cukru pudru, 10 dag śmietany, 6 dag masła i 8 dag zmielonych orzechów włoskich. Starannie zagnieść ciasto i rozprowadzić je na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.

Przygotować masę serową: ryż ugotować i ostudzić. Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia wraz z białą czekoladą i zimnym ryżem. W misce utrzeć pozostałe masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Połączyć z masą serowo-ryżowo-czekoladową. Starannie połączyć składniki. Dodać budyń waniliowy, pozostałe zmielone orzechy, sok wyciśnięty z cytryny, brady i ubitą śmietanę (25 dag). Na samym końcu wymieszać z pianą ubitą z białek. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. Piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na kolejną godzinę.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    W nazwie przepisu powinno być z orzechami - przepraszam za pomyłkę:))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    pyszny!!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajny pomysł, koniecznie muszę wypróbować;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    takiego sernika jeszcze nie jadłam - wygląda pięknie więc chyba warto spróbować:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    dobry!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    ciekawy skład
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    koniecznie muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !