Przepis i sposób przygotowania na: chleb na miodzie
Dzień 2. Drożdże pokrusz i podgrzej olej z wodą do temp. 37 st. Następnie rozpuść drożdże w małej ilości otrzymanego płynu.
Do zaczynu dodaj resztę płynu, sparzoną pszenicę, sól, miód i większą część mąki. Resztę zachowaj do wyrabiania ciasta.
Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem.
Przykryj je i pozostaw na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przełóż ciasto na stolnicę opruszoną mąką i wyrabiaj, wykorzystując resztę mąki. Następnie podziel je na 2 części.
Uformuj 2 zgrabne bochenki i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Podgrzej piekarnik do temp. 200 st.
Piecz w dolnej części piekarnika przez ok. 45 min.
Po wyjęciu z piekarnika przykryj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.