Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski rzymskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 150 g
mleko 1/2 l
jajko 1 szt
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/3 szt
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
masło 75 g
ser żółty 200 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski rzymskie

Na gotujące mleko wsypywać powoli kaszę mannę i intensywnie mieszać, żeby się nie zrobiły kluchy. Dodać masło, odrobinę soli. Zetrzeć do kaszy gałkę i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Cały czas mieszać. Zdjąć z ognia dodać połowę sera oraz roztrzepane jajko- mieszać intensywnie. Wylać masę na wysmarowaną masłem albo zwilżoną wodę blachę. Rozsmarować na wysokość około 2 cm i wystudzić. Przed podaniem pokroić w kostkę posypać druga połową startego sera i zapiec ok 10 minut w piekarniku. Można podawać same z polane stopionym masłem( ja tak lubię) albo jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do mięs w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 20.11.2013 12:54
fajny przepis
barbara11561 28.04.2013 21:06
takich jeszcze nie jadłam:)
jolajka 03.02.2011 07:39
ciekawe, ciekawe, do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak