Sposób przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski i odłożyć z całej porcji trzy łyżki do osobnego naczynia. Do odłożonej mąki dodać cukier i drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie do pozostałej mąki dodać resztę mleka, 1/2 łyżeczki soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

W tym czasie łopatkę bez kości oraz piersi z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie ugotować do miękkości w bulionie. ostudzić i zmielić.

Przygotować farsz: wymieszać zmielone mięso z przeciśniętą przez praskę cebulą, marchewką starta na dużych oczkach oraz fasolą pokrojoną na cieniutkie paseczki. Dodać przyprawę do wieprzowiny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i białko. Wszystko starannie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego z nich ułożyć porcje przygotowanego farszu i formułować pierożki w kształcie sakiewek. Na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć pierożki na złoty kolor.

Spróbuj również

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Super, fajne masz przepisy.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    pieknie sie prezentuja te sakiewki :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    na pewno smakują wyśmienicie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !