Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RAVIOLI Z ZIEMNIAKÓW

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1 łyżka
wołowina 125 g
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżki
mąka 1 łyżki
rosół 150 ml
seler naciowy 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
pomidor 2 szt
bazylia 2 łyżki
ziemniaki pokrojone w kostkę 450 g
mąka 175 g
oliwa 3 łyżki
żółtko jajek 2-3 szt
masło 6 dag

Przepis i sposób przygotowania na: RAVIOLI Z ZIEMNIAKÓW

1. Nadzienie: 1 łyżka oleju,
2. zmielone mięso wołowe, cebula pokrojona, zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy, 1 łyżka maki, rosół, ser naciowy posiekany, sól, pieprz, pomidory bez skórki w kostkę, posiekana bazylia świeża
3. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso wołowe przez 3-4 min rozdrabniając grudki., dodać cebule i czosnek smażyć aż się zarumienią.
4. Dodać mąkę , pastę pomidorową i smażyć 1 min.
5. Dodać wywar wołowy , seler pomidory i bazylię. Doprawić do smaku . Całość dusić na wolnym ogniu 20 min.
6. Przez 10 min gotować ziemniaki odcedzić i utłuc , włożyć do miski. Dodać żółtko i oliwę oraz doprawić
7. Dodać mąkę i wygnieść ciasto , podzielić je na 24 części. Z każdej części formować okrągłe placki, nałożyć nadzienie i zagnieść jak pierogi. Smażyć przez 7-9 min na złoty kolor rozgrzanym maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak