Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem. Mleko podgrzać , dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolić. Dodać do drożdży mąkę i jaja, wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron.
Uwaga! Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Osobiście leje na patelnię sporo oleju tak 1-1 1/2 cm. Lepiej wtedy wyrastają i smażą się.
Jeśli ciasto wychodzi za gęste albo za luźne to zależne jest od mąki, której używacie (raz jest bardziej wilgotna, raz sucha). Dobrze wyrobione odczepia się od drewnianej łyżki pozostawiając tylko kilka \"kłaczków\" ciasta. Najlepszą jest metoda prób i błędów i wtedy mąkę dodaje się tak naprawdę na oko.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Haneczka1

    ale bombowe mniam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Haneczka1

    ale bombowe mniam :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    pychota!
  • 3
    original
    Opublikowano

    joanna77

    cudaśne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !