Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i buraczki oskrobać, seler obrać, po czym pokroić warzywa w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych dziurkach. Zagotować wraz z przyprawami. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Zagotować, ciągle mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny. Koperek i/lub zieloną pietruszkę posiekać i posypać zupę. Botwinkę można podawać na ciepło lub jako chłodnik z ugotowanymi na twardo jajkami z pokrojonymi w kostkę ogórkami.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Czasem do zupki dodaję też ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    smaczna , ja też daję ziemniaki
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    uwielbiam taką zupę
  • 2
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    juz niedlugo czas botwinki-nie moge sie juz doczekac

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !