Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki schabowe z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebuli 2 szt.
pieczarek 30 dag
Ramy cremefine do gotowania 150 ml
mąki pszennej 1 łyżka
oliwy z oliwek 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
bulion mięsny 150 warzywny
schab bez kości 70 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki schabowe z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym

Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na plastry grubości około 1,5 cm. Lekko rozbić. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz papryką (ilość przypraw według uznania). Do marynaty dodać plastry schabu, delikatnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny.

Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią mięso wraz z marynatą. Smażyć z obydwu stron po około 5 minut. Mięso wyjąć. Na patelnię przełożyć pieczarki pokrojone w plastry i cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć. Dodać mąkę i zasmażać przez krótką chwilę. Podlać bulionem, przykryć i dusić pod przykryciem 15 minut. Sos zabielić Ramą Cremefine do gotowania. Dodać bitki schabowe, przyprawić gałką muszkatołową i podgrzewać przez krótką chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 13.07.2011 15:22
pycha
IlonaAlbertos 19.05.2011 23:18
Wyglądają super :)
iknkirke 13.04.2011 15:26
pycha
Gosia40 04.02.2011 08:06
apetyczne
Nina7 04.02.2011 06:10
Uwielbiam tak przyrządzony schab!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak