Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zawijaski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło ½ kostki
śmietana ½ szklanki
drożdże 2 dag
sól 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
Farsz:
ser żółty 25 dag
orzechy włoskie 6 dag
jajko 1 sztuka
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: zawijaski

Ciasto: posiekać mąkę z tłuszczem, rozetrzeć na sucho z drożdżami, dodać śmietanę, sól, odrobinę gałki muszkatołowej- wymieszać. Toczyć długie wałki, rozpłaszczyć je na ok. 6 cm, posypać startym serem rozmieszanym z posiekanymi orzechami i zawijać w rulony. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i kroić placuszki ok. 5 cm. Ułożyć na wcześniej wysmarowanej tłuszczem blasze i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 11.10.2011 17:24
pomysłowe
anoosia 17.05.2011 19:03
szkoda, że nie ma zdjęcia:(
Ewa111 20.02.2011 15:59
ciekawy przepis
Jaheira11 03.02.2011 11:33
muszą fajnie wyglądać te zawijaski:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak