Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z farszem wątróbkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt.
wątróbki z kurczaka 20 dag
kajzerki czerstwe 2 szt.
mleko 3/4 szklanki
jajko 2 szt.
koperek 1 pęczek
margaryna 3 łyżki
olej 2 łyżki
ząbki czosnku 3 szt.
sok z połowy cytryny
sól
stopione masło 3 łyżki
koperek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z farszem wątróbkowym

Ząbki czosnku rozetrzyj z solą, natrzyj umytego kurczaka. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz pieprzem. Włóż do lodówki na 50 minut. Wątróbki wymocz, osącz, pokrój. Bułki namocz w mleku. Koperek posiekaj.
Oddziel żółtka od białek. Białka schłódź. Żółtka utrzyj z margaryną. wymieszaj z koperkiem i odciśniętymi bułkami. Dodaj wątróbkę.
Schłodzone białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą.
Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Napełnij nim kurczaka, lekko upychając łyżką. Otwory zepnij wykałaczkami.
Nóżki zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę posmaruj stopionym masłem.
Kurczaka ułóż na posmarowanej olejem blasze. piecz 1 godzinę w temp. 180 stopni. Udekoruj gałązkami koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 26.01.2013 08:49
pycha;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak