Sposób przygotowania

Ząbki czosnku rozetrzyj z solą, natrzyj umytego kurczaka. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz pieprzem. Włóż do lodówki na 50 minut. Wątróbki wymocz, osącz, pokrój. Bułki namocz w mleku. Koperek posiekaj.
Oddziel żółtka od białek. Białka schłódź. Żółtka utrzyj z margaryną. wymieszaj z koperkiem i odciśniętymi bułkami. Dodaj wątróbkę.
Schłodzone białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą.
Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Napełnij nim kurczaka, lekko upychając łyżką. Otwory zepnij wykałaczkami.
Nóżki zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę posmaruj stopionym masłem.
Kurczaka ułóż na posmarowanej olejem blasze. piecz 1 godzinę w temp. 180 stopni. Udekoruj gałązkami koperku.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    pycha;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !