Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec ze śliwkowymi powidłami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jaja 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
cukier 20 dag
miód 2 łyżki
mleko 2 łyżki
orzechy włoskie 30 dag
cukier 10 dag
miód 2 łyżki
margaryna 11 dag
budyń śmietankowy 1 szt.
masło 250 g 1/2 szt.
mleko 1.5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 350 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec ze śliwkowymi powidłami

Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników - zagnieść. Podzielić ciasto na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość formy ( u mnie forma prostokątna - około 25 cm na 35 cm). Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można podsypać troszkę mąką, ale lepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby stężało.
Każdy taki placek piec osobno w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut.
Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec.
Polewa: Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilkę pogotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec.
Krem: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.
Gotowym kremem przełożyć dwa (trzy) z upieczonych placków (te bez orzechów). Ma to wyglądać następująco (zaczynając od dołu): placek pierwszy-krem-dżem-placek drugi-krem-dżem-placek trzeci z orzechami na wierzchu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 07.03.2013 11:26
warto zrobić
Stenka 07.03.2013 09:37
fajny przepis
misia53 27.06.2011 15:34
koniecznie muszę to upiec...
angelika14 17.04.2011 10:28
jeszcze nie jadłam ale spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak