Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe cebulinki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
drożdże 6 dag
cukier 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cebula 3 szt.
masło 2 łyżki
mak 1 łyżka
ser gouda 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe cebulinki

Cebulę obrać i drobno pokroić. Dusić na oleju lub maśle do zeszklenia. Doprawić. Do mąki dodać rozczyn z drożdży, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto, dodając tyle wody, aby było takie jak na pizzę. Powinno odchodzić od ręki i naczynia. Z ciasta formować placuszki lub wycinać szklanką koła. Na środek każdego nałożyć trochę cebuli, posypać makiem. Można nałożyć po kilka paseczków żółtego sera.
Piec w temp. ok. 175 st. C na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 24.10.2011 12:01
Pamiętam cebuliki z dzieciństwa - mniam :)
pawel6 02.02.2011 14:16
uwielbiam cebulę - super pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak