Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karbonada flamandzka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 1/2 kg
mąka 1/4 szkl
masło 3 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki
tymianek 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
ziemniaki 1/2 kg
bulion wołowy 1/2 litra
piwo jasne 1 puszka
mrożone szparagi 26 dag
sól do smaku
cebula 2 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Karbonada flamandzka

Mięso pokroić w kawałki i oprószyć mąką. W garnku stopić masło, następnie dodać mięso, i smażyć je ok 3 min. aż się zezłoci , osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek i gałkę , smażyć na małym ogniu mieszając. następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, bulion i zagotować. Gotować 15 min. po czym dodać piwo. Mieszać aż całość zgęstnieje ok 5 min. Do garnka wrzucić podsmażone wcześniej mięso, i gotować pod przykryciem 10 min. Następnie dodać szparagi ( nie rozmrożone przed gotowaniem). Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie a mięso ugotowane. Doprawić solą , pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 21.02.2011 09:55
musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak