Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt.
mąka pszenna 3 szklanki
cukier wanilowy 32 g
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
woda 16 łyżki
olej 16 łyżki
kisiel cytrynowy 1 szt.
kakao 2 łyżki
mleko 3/4 l
masło 250 g 1 szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
cukier wanilowy 16 g
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec

Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając dodać olej i wodę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Podzielić masę na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać kisiel.
Ciasto przełożyć do jednakowych keksówek i piec ok 40 min w temp. 170 stopni C.
Masa: W 1/4l mleka rozrobić obie mąki z cukrami. Wlać do gotującej się reszty (1/2l) mleka i postępować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić.
Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu (cały czas ucierając).
Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Można wierzch polać polewą czekoladową.
Gotowe ciasto kroić na ukos, najlepiej przez 3 kromki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata26 24.11.2012 17:53
Smaczny-robiłam kiedyś i znowu muszę powtórzyć -)
bursztynek 23.11.2011 23:09
kiedyś jadłam, był pyszny
Misiabe 24.04.2011 11:15
Pycha ciasto!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak