Sposób przygotowania

Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając dodać olej i wodę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Podzielić masę na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać kisiel.
Ciasto przełożyć do jednakowych keksówek i piec ok 40 min w temp. 170 stopni C.
Masa: W 1/4l mleka rozrobić obie mąki z cukrami. Wlać do gotującej się reszty (1/2l) mleka i postępować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić.
Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu (cały czas ucierając).
Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Można wierzch polać polewą czekoladową.
Gotowe ciasto kroić na ukos, najlepiej przez 3 kromki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Pycha ciasto!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    kiedyś jadłam, był pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata26

    Smaczny-robiłam kiedyś i znowu muszę powtórzyć -)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !