Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sorbet malinowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 0,5 kg
cukier 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
sok z 1 pomarańczy 1 szt
białko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: sorbet malinowy

Wrzucic maliny do blendera i zmiksowac na drobna papkę.
Przecedzic ją przez gęste nylonowe sitko i odcedzic „pestki”.
Cukier i wodę umieścic w rondlu.
Połozyc rondel na małym ogniu i poczekac aż cukier się rozpuści.
Następnie doprowadzic mieszankę do wrzenia i mieszaac jeszcze przez 5 minut
Zdjac rondel z ognia i wlac jego zawartość do naczynia ze zmiksowanymi malinami. Dodac sok pomarańczowy.
Całość przelac do miski i pozostawic do ostygnięcia
Umiescic sorbet w plastikowym pojemniku , włozyc do zamrażalki i poczekac aż odrobinę się schłodzi.
Ubic białka na sztywną pianę i dodawac je do częściowo schłodzonego sorbetu, po jednej łyżeczce naraz.
Ponownie włozyc całość do zamrażalki i poczekac, aż się schłodzi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 29.04.2012 14:36
w sam raz na upały:)
motomaniak 27.12.2011 16:10
swietny
ziutula
ziutula 03.04.2011 20:51
pyszności...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak