Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
śmietana 18 proc 12 dag
cukier puder 2 dag
ocet 1 łyżeczka
wódka 2 łyżki
olej 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiać z cukrem, dodać pozostałe składniki, ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy ok. 15 min., aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Wałkować na cienkie placki partiami, żeby nie wysychało.
Krajać radełkiem lub nożem paski szerokości ok. 3 cm, długości ok. 15 cm; każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć.
W płaskim szerokim rondlu (wysmarowanym octem) rozgrzać tłuszcz i wlać łyżkę spirytusu. Gdy wrzucony do tłuszczu plasterek ziemniaka szybko się zrumieni, można smażyć faworki. Wkłada się je partiami i smaży z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.
Po usmażeniu wyjmuje się chrusty (za pomocą wykałaczki) na bibułę lub serwetki lub sitko (jak frytki), aby obciekły i układa warstwami na półmisku posypując przez sitko cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 15.01.2013 08:41
wyglada atrakcyjnie ;)
Małgorzata106 05.07.2011 11:21
uwielbiam takie
Angelika10 29.06.2011 21:04
Pyszne,
Dorota59 02.02.2011 13:02
przydałoby się zrobić- w końcu jest sezon karnawołowo-ostatkowy
Sylwia88 02.02.2011 11:51
super wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak