Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z cukrem, dodać pozostałe składniki, ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy ok. 15 min., aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Wałkować na cienkie placki partiami, żeby nie wysychało.
Krajać radełkiem lub nożem paski szerokości ok. 3 cm, długości ok. 15 cm; każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć.
W płaskim szerokim rondlu (wysmarowanym octem) rozgrzać tłuszcz i wlać łyżkę spirytusu. Gdy wrzucony do tłuszczu plasterek ziemniaka szybko się zrumieni, można smażyć faworki. Wkłada się je partiami i smaży z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.
Po usmażeniu wyjmuje się chrusty (za pomocą wykałaczki) na bibułę lub serwetki lub sitko (jak frytki), aby obciekły i układa warstwami na półmisku posypując przez sitko cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    super wygladaja
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    przydałoby się zrobić- w końcu jest sezon karnawołowo-ostatkowy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Pyszne,
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    uwielbiam takie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    wyglada atrakcyjnie ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !