Sposób przygotowania

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę (ja robiłam ją kieliszkiem do wódki).
Najlepiej wyrobić wszystkie oponki,układając je na lekko oprószonej mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor .
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Adam12

    Królestwo za oponkę :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniammm;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !