Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 4 szt.
ocet 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 250 ml
cukier wanilowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
twaróg 50 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę (ja robiłam ją kieliszkiem do wódki).
Najlepiej wyrobić wszystkie oponki,układając je na lekko oprószonej mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor .
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 15.01.2013 08:40
mniammm;)
Adam12 15.10.2011 09:38
Królestwo za oponkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak