Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomarańcze w karmelu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 30 dag
pomarańcza 6 szt
sok pomarańczowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: pomarańcze w karmelu

Do rondla o grubym dnie wsypac cukier i zalac 125 ml zimnej wody.
Całość podgrzewac na małym ogniu, mieszając do chwili aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po rozpuszczeniu doprowadzic do wrzenia i nie mieszając gotowac przez 10 minut
, aż uzyska sie złoty kolor.
Przygotowac wrzątek.
Zdjac rondel z ognia i wlac do niego wodę, uważając by się nie poparzyć.
Umiescic z powrotem rondel na małym ogniu i mieszac, do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Odstawic do ostygnięcia.
Obrac cienko skórkę z jednej pomarańczy i pokroic ja na bardzo cienkie paseczki. Włozyc je do wrzątku i dusic przez 5 minut.
Odcedzic je na sitku.
Przelac pasemka skórki zimna wodą i odstawic. Posłużą ci jako dekoracja do deseru.
Obierac pozostałe pomarańcze ze skórki.
Dokładnie usunac biały miąższ i włókna.
Pociac je na plasterki i ułozyc na płaskim półmisku, tak by zachodziły na siebie Przygotowane plasterki pomarańczy skropic delikatnie naturalnym
sokiem pomarańczowym i polac z wierzchu przygotowanym wcześniej karmelem. Całość ozdobic przy użyciu pasemek ze skórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.12.2013 14:17
super deserek,podoba mi sie
IwonaKa 04.09.2013 10:39
ale pyszny deserek
Izabela28 21.04.2012 19:48
smaczne:)
dorotka0000025 19.12.2011 14:17
dziekuje
motomaniak 09.12.2011 11:54
oo fajne
Magdalena1110 17.09.2011 07:16
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak