Sposób przygotowania

Sposób wykonania:
1. Na drewnianej stolnicy posiekaj masło z cukrem pudrem, żółtkami, solą, oboma rodzajami mąki i kakao. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto. Następnie owiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.

2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim płytką tortownicę, wyklej też boki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C.

3. Przygotuj kajmak: puszkę mleka gotuj przez trzy godziny, uważając, by opakowanie cały czas pokrywała woda. Ostudź puszkę (nie wolno jej od razu otwierać!).

4. Gotową masę wymieszaj z żurawiną i przełóż na ciasto. Wierzch wyrównaj szerokim nożem, a następnie polej lukrem i udekoruj żurawiną.

Kajmak:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- garść żurawiny amerykańskiej

Dekoracja:
- lukier
- garść żurawiny amerykańskiej

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !