Sposób przygotowania

Golonki oczyścić, opłukać i osuszyć (nie wyjmując z siatek).

Cebulę i czosnek obrać, a następnie cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Przełożyć do szklanej misy. Dodać po jednej łyżeczce soli, pierzu, majeranku i rozmarynu oraz kilka zmiażdżonych ziaren jałowca, ziela angielskiego, trzy pokruszone liście laurowe i dwie łyżeczki ziaren kolendry. Dodać podgrzany w rondlu bulion wraz z piwem (nie gotowany). Wymieszać z przyprawami.

Do przygotowanej zalewy dodać golonki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę w chłodne miejsce.

Następnego dnia golonki wraz z zalewą przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Przecedzić. Pozostałą na sitku cebulą oraz czosnkiem wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojonym w kostkę boczkiem. Z golonek zdjąć siatki i ułożyć mięso na boczku. Wierzch golonek posmarować oliwą z oliwek). Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190ºC, aby się zrumieniły (około 10-15 minut).

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !