Sposób przygotowania

Polędwice umyć, osuszyć, następnie oczyścić z ewentualnego tłuszczu i natrzeć czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło i oliwę i podsmażyć na niej polędwicę z każdej strony oprószając ją solą i pieprzem. Następnie przełożyć polędwicę do naczynia żaroodpornego i zapiec przez kilkanaście minut w temperaturze 180- 190 stopni.
Drożdże rozprowadzić z ciepłą wodą i cukrem pudrem i odstawić do wyrośnięcia, Do miski przesiać mąką wraz z solą, następnie dodać wyrośnięte drożdże, wbić jaja( 6 sztuk) i zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać masło i wyrobić, następnie dodać drugą część i znów wyrobić, później dodać trzecią część i ponownie wyrobić. Miskę wraz z ciastem postawić na co najmniej 45 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować, posmarować je rozmąconym jajkiem. Na cieście ułożyć polędwicę i zawinąć w nie ciasto dokładnie zlepiając brzegi. Na wierzchu ciasta naciąć kratkę( nożem) i posmarować całość rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut. Podawać na gorąco.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !