Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica w cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 kg
masło roślinne lub margaryna 2 łyżki
jajko 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
mąka pszenna 2 szklanki
masło roślinne lub margaryna 1,5 kostki
jaja 7 sztuk
drożdże 2 dag
cukier puder 2 łyżki
woda 4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica w cieście

Polędwice umyć, osuszyć, następnie oczyścić z ewentualnego tłuszczu i natrzeć czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło i oliwę i podsmażyć na niej polędwicę z każdej strony oprószając ją solą i pieprzem. Następnie przełożyć polędwicę do naczynia żaroodpornego i zapiec przez kilkanaście minut w temperaturze 180- 190 stopni.
Drożdże rozprowadzić z ciepłą wodą i cukrem pudrem i odstawić do wyrośnięcia, Do miski przesiać mąką wraz z solą, następnie dodać wyrośnięte drożdże, wbić jaja( 6 sztuk) i zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać masło i wyrobić, następnie dodać drugą część i znów wyrobić, później dodać trzecią część i ponownie wyrobić. Miskę wraz z ciastem postawić na co najmniej 45 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować, posmarować je rozmąconym jajkiem. Na cieście ułożyć polędwicę i zawinąć w nie ciasto dokładnie zlepiając brzegi. Na wierzchu ciasta naciąć kratkę( nożem) i posmarować całość rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.09.2012 21:46
wyśmienite
Katarzyna/kate1980 04.06.2012 20:29
wspaniała
IZABELA29 12.01.2012 09:06
jeszcze tak nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak