Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki Eli nadziewane mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek-może być mniej 6 ząbków
jajko 2
mąka pszenna 8 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki Eli nadziewane mięsem

Pozostałe składniki:

40 dkg mięsa mielonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka przyprawy do mielonego
1 łyżka majeranku
1 czerstwa kajzerka (namoczona i odciśnięta)
sól
pieprz

olej do smażenia

15 dkg sera żółtego (utarty na grubej tarce)

Do miski włożyć mięso mielone,dodać posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,odciśniętą bułkę,przyprawę do nielonego,majeranek (rozetrzeć na dłoni),jajko,przyprawić solą,pieprzem do smaku i wyrobić dokładnie.Z masy mięsnej formować owalne,cienkie kotlety i usmażyć (bez panierki) na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę.Do miski włożyć ziemniaki,cebulę,czosnek,mąkę pszenną,jajka,przyprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto,formując cienkie placki (większe od kotletów mielonych),posypać odrobiną sera.Na ser położyć kotlet mielony,posypać serem i przykryć cienką warstwą ciasta.Smażyć z obu stron na rumiano. na średnim ogniu,żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 05.08.2011 10:48
super
oliwkowa
oliwkowa 30.06.2011 12:27
Super
Nina7 02.02.2011 15:24
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak