Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowa kula Eli

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwiń w syropie 1 puszka
śmietany kremówki 30% 250 ml
listki świeżej mięty
lody truskawkowe 2 pudełka

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowa kula Eli

Pozostałe składniki:

karmel:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
szklanka=250 ml

Śmietanę wlać do rondelka,dodać 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i gotować aż sos zgęstnieje.Odłożyć 6 połówek brzoskwiń,resztę pokroić,włożyć do sosu i zmiksować blenderem.Cukier włożyć do rondla,wlać wodę i gotować aż powstanie karmel.Dużą chochlę do zupy natłuścić lekko olejem na zewnętrznej stronie i lać cienką strużką karmel,tworząc ażurowy wzór na całej powierzchni (powstanie 1/2 kuli).Półkulę ostrożnie zdjąć z chochli uważając żeby się nie połamała,bo jest bardzo krucha.I tak powtarzać 12 razy.Na 6-ciu talerzach ostrożnie położyć po 1 półkuli karmelowej.Dośrodka włożyć po połówce brzoskwini.Na brzoskwini położyć gałkę lodów,listek mięty i ostrożnie przykryć drugą półkulą karmelową.Obok kuli wylać sos brzoskwiniowy i ozdobić gałązką mięty.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 24.11.2011 08:04
fajne
aacaac 08.10.2011 07:40
fajne
marcella 12.04.2011 07:48
Pychota;)
aguus 02.02.2011 07:54
Pięknie podane i zapewne pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak