Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy jabłkowe

Wybieramy jabłka czerwone, niepoobijane. Jabłuszka dokładnie myjemy i wycieramy, nożem do filetowania (lub specjalnym rurkowym przyrządem) wycinamy z jabłek gniazda nasienne, w taki sposób by powstały dziury na wylot. Wydrążone jabłka kroimy w plasterki 2-3 mm grubości od \"ki\" jabłka w kierunku ogonka.

Na płaskiej blaszce układamy pergamin i na nim pojedynczą warstwę plastrów jabłek. Suszymy w temp. 100-150 stopni na jednej z niższych półek piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami. Długość suszenia zależy od piekarnika, bez termoobiegu suszą się dłużej niż z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 30.05.2012 08:35
pycha
Zoso 16.03.2012 21:51
zdrowa przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak