Sposób przygotowania

Wybieramy jabłka czerwone, niepoobijane. Jabłuszka dokładnie myjemy i wycieramy, nożem do filetowania (lub specjalnym rurkowym przyrządem) wycinamy z jabłek gniazda nasienne, w taki sposób by powstały dziury na wylot. Wydrążone jabłka kroimy w plasterki 2-3 mm grubości od \"ki\" jabłka w kierunku ogonka.

Na płaskiej blaszce układamy pergamin i na nim pojedynczą warstwę plastrów jabłek. Suszymy w temp. 100-150 stopni na jednej z niższych półek piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami. Długość suszenia zależy od piekarnika, bez termoobiegu suszą się dłużej niż z termoobiegiem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    zdrowa przekąska
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !