Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precle

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 55 dag
cukier 2 łyżki
kminek Prymat 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
stopione masło 6 dag
jajko 1
gruba sól do posypania
woda 250 (ciepła)
woda zimna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Precle

*jeśli lubimy

Ciasto robię w robocie wielofunkcyjnym, przy użyciu plastikowych noży. Zrobienie go zajmuje chwilkę. Niemniej jednak można zrobić klasycznie, czyli ręcznie, ale mogą wyjść delikatne nieścisłości bądź w ilości wody, bądź mąki. Przy każdym cieście drożdżowym może się zdarzyć, że odrobinę czegoś nam zabraknie - wszystko zależy od wilgotności mąki.

Robot wielofunkcyjny:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę i wsypać ją do miski robota. Dodać drożdże , cukier, kminek i sól. Wymieszać włączając sprzęt na chwilę. Dodać wodę, masło i żółtko, włączyć robota i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Powinno połączyć się całkowicie. Wyjąć, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrabianie ręczne:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, cukier, kminek i sól. Wymieszać, po czym dodać wodę, stopione masło i żółtko. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć je na blat i wyrabiać przez ok. 8-10 minut. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować 2 blachy, które należy natłuścić. Nagrzać piekarnik do 230*C.
Wyrośnięte ciasto odgazować naciskając dłonią. Przełożyć na blat, lekko zagnieść przez chwilę i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich zrolować na wałeczek długości ok. 60 cm, po czym uformować precle. Układać na blasze po 6 precelków. Białko delikatnie rozbełtać z łyżką wody i posmarować nim precle. Posypać grubą solą wg uznania. Piec ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 09.10.2011 08:46
fajniutkie!
monciasz 17.02.2011 12:08
piękne te precelki
monciasz 17.02.2011 12:08
piękne te precelki
monciasz 17.02.2011 12:08
piękne te precelki
dorotka0000025 08.02.2011 16:19
do piwa....
jolajka 06.02.2011 17:13
chętnie wypróbuję, ale bez kminku, został mi uraz z dzieciństwa, dziwne jest, że nie pamiętam dlaczego nie lubię kminku
Jolanta_P-S 02.02.2011 12:45
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak