Sposób przygotowania

Buraki cienko obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wyłóż na sitko, łyżką odciśnij z soku.
Czekolady połam na małe kawałki, włóż do metalowej miski. Ustaw na garnku z gotującą się wodą, mieszając, dokładnie rozpuść. Ostudź.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, zmiksuj lub dokładnie utrzyj na gładką masę. Wlej olej i aromat waniliowy, połącz. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, krótko wymieszaj. Na końcu dodaj odciśniętą masę buraczaną i stopioną czekoladę, dokładnie i delikatnie wymieszaj.
Małą okrągłą blaszkę lub formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj. Piecz 60-70 minut w temp. 160 stopni. Murzynka ostudź. Obficie posyp cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    radosna29

    Fajny przepis choc juz gdzies widzilam na taki murzynek podobny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    m1monika

    ciekawy ten przepis z burakami;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !