Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
drożdże 10 dag
jaja 6 szt.
olej 1 szklanki
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 1 kg
bakalie 10 dag
kruszonka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z kruszonką

Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski wg kolejności: cukier, pokruszone drożdże, roztrzepane jajka, olej i mleko. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na noc. Następnego dnia dodać bakalie oraz przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, można wyrobić chwilę. Posypać kruszonką. Zostawić na 0,5h do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika na ok. 1h w temp. ok. 160*C.
Moja rada: W trakcie pieczenia, po ok. 30-40 min. przykrywam wierzch ciasta pergaminem lub folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest przypadkiem surowe, patyczek ma być suchy:))
Kruszonka: Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po trochu mąkę. Palcami tworzymy kruszonkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 14.07.2012 17:33
lubię:)
Ewelina38 21.03.2011 19:06
ależ wyrosła :) i pewnie jest pyszna
mirosława4 01.02.2011 21:16
super
Krystyna32 01.02.2011 20:39
pyszne
MAŁGORZATA108 01.02.2011 20:37
Narbiłam sobie apetytu, czytając ten przepis i patrząc na zdjęcie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak