Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Złota Rosa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 15 dag
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 16 g
cukier wanilowy 16 g
budyń śmietankowy 2 szt.
mleko 2 szklanki
jaja 2 szt.
olej 0,5 szklanki
żółtko jajek 4 szt.
cukier 3/4 szklanki
białko 4 szt.
cukier 6 łyżek
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Złota Rosa

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami! .
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180*C.
Następnie ubić pianę z 4 białek cukrem i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 180*C.
Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku-kilkunastu godzinach od upieczenia.
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 15.06.2011 09:20
super
Krystyna32 01.02.2011 20:40
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak