Sposób przygotowania

Nadzienie:
10 dag deserowej czekolady,
¾ szkl. miękkiego masła,
1 szkl. cukru,
3 jaja,
½ łyżeczki esencji waniliowej,
1 szkl. malin

Połączyć mąkę i sól, wkroić margarynę i posiekać. Dodać jajo, wodę i sok z cytryny. Wyrobić ciasto i wstawić na min. godzinę do lodówki (najlepiej na noc). Rozwałkować ciasto na tortownicę zaginając brzegi ku górze (ok. 2 cm). Wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni, przykryte folią aluminiową i obciążone suchą fasolą. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w misce nad parą. Ostudzić lekko. Masło zmiksować na puszyste, dodać do przestudzonej czekolady wraz z wanilią. Dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając mikserem na średnich obrotach. Na upieczony spód wyłożyć maliny, posypać łyżką cukru pudru i na wierzch wyłożyć czekoladę. Wstawić na noc do lodówki. Podawać przyozdobione malinami i bitą śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !