Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbaski chorizo z groszkiem i miętą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 mała
czosnek 1/2 ząbka
białe wino 180 ml
woda 180 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól szczypta
mięta posiekana 2 łyżeczki
chorizo 4 sztuki
groszek zielony 450 g
boczek 120 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbaski chorizo z groszkiem i miętą

Kiełbaski chorizo włożyć do rondla i zlać wodą.Zagotować, zmniejszyć płomień do bardzo powolnego duszenia.Dusić bez przykrycia przez 5 minut. wyjąć kiełbaski i osączyć na papierowym ręczniku.Na patelni podsmażyć boczek, do wytopienia tłuszczu.Zwiększyć płomień i smażyć do chwili gdy boczek stanie się chrupiący i złotobrązowy.Osączyć na papierowym ręczniku.Do tłuszczu z boczku dodać cebulę i czosnek,podsmażamy do miękkości, bez rumienienia.Dodajemy wino ,wodę,listek laurowy ,boczek miętę , sól i pieprz.Zagotować na dużym ogniu i zmniejszamy płomień.Wkładamy kiełbaski i dusimy częściowo przykryte ok 20 minut.Jeżeli mamy groszek świeży dodajemy go razem z kiełbaskami,zamrożony wsypujemy na 5 minut przed końcem duszenia.Wyjmujemy kiełbaskę i kroimy na kawałki ,wrzucamy z powrotem do garnka.Cedzakiem wykładamy na tależe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 21.11.2011 11:29
Niezły pomysł na chorizo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak