Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topielec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 10 dkg
mleko 6 łyżek
cukier 20 dkg
masło 2 kostki
jajko 4 sztuki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Topielec

Jajka utrzeć z cukrem, dodać drożdże, mąkę (odstawić pół szklanki) mleko i roztopione masło. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Kiedy wypłynie na wierzch, odcisnąć z wody, dodać reszte mąki i wyrobić ponownie. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, zostawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 20.11.2011 12:40
smaczne
Iwona51
Iwona51 15.10.2011 17:54
super
Agnik 18.06.2011 18:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak