Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek ząbki obrany rozgnieciony
ziemniaki 1 kg
ser gruyere 180 g
masło 90 g
sól do smaku
śmietana 12-procentowa 140 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana

ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki,ser tarkujemy,masło kroimy w bardzo kostkę.
Rozgrzewamy piekarnik do temp.220c.W formę ceramiczną,ewentualnie naczynie żaroodporne, nacieramy rozgniecionym czosnkiem i masłem.Połowę :plasterków ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia,posypujemy serem,solą,pieprzem oraz kostkami masła.Na wierzch ładnie kładziemy pozostałe ziemniaki .Posypujemy reszta sera,soli,pieprzu i masła.Wlewamy śmietanę przy ściankach wokół ziemniaków.Zapiekamy w górnej części piekarnika przez 30-40minut albo do chwili gdy ziemniaki zmiękną,a wierzch się ładnie przyrumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 14.06.2011 23:22
tego sera jeszcze nie jadłam, podobne zapiekanki czasem robię (ale z innym serem)
owca441 17.04.2011 23:04
smaczna
eli82 06.02.2011 17:45
lubię takie zapiekanki
teresa18 02.02.2011 15:27
takie klimaty lubię, dodałam bym jeszcze troszkę tymianku , spróbuj:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak