Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazdka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
masło 0,5 kostki
woda 1 szkl
jaja 5-8 szt
cukier puder 5-10 dag
sok z cytryny 1 szt
olej 0,5-1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka

1. Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, rozpuścić, zagotować. Wsypać mąkę i mocno ucierać do powstania gładkiej masy.
2. jak się ostudzi dodać jajka i miksować.
3. papier podzielić na kwadratowe papierki o śr ok 8cm
4. masę przełożyć do szprycy i wyciskać gniazdka na papier (okrągłe o śr ok 5 cm 2 \"okrążenia\")
5. wkładać na rozgrzany olej papierkiem do góry, po chwili smażenia papierek sam odejdzie (przynajmniej będzie lekko przyczepiony i odejdzie bez ciasta) i go zdjąć
6. piec ok 5 min z każdej strony, wyjąć i po przestudzeniu polukrować
7. lukier: w małej ilości wody rozpuścić cukier puder, dodać trochę soku z cytryny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 01.02.2011 19:51
Przypiomina to przepis na oponki(ja je tak nazywam).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak