Sposób przygotowania

1. Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, rozpuścić, zagotować. Wsypać mąkę i mocno ucierać do powstania gładkiej masy.
2. jak się ostudzi dodać jajka i miksować.
3. papier podzielić na kwadratowe papierki o śr ok 8cm
4. masę przełożyć do szprycy i wyciskać gniazdka na papier (okrągłe o śr ok 5 cm 2 \"okrążenia\")
5. wkładać na rozgrzany olej papierkiem do góry, po chwili smażenia papierek sam odejdzie (przynajmniej będzie lekko przyczepiony i odejdzie bez ciasta) i go zdjąć
6. piec ok 5 min z każdej strony, wyjąć i po przestudzeniu polukrować
7. lukier: w małej ilości wody rozpuścić cukier puder, dodać trochę soku z cytryny

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Przypiomina to przepis na oponki(ja je tak nazywam).

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !