Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z mascarpone i bananem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 szt.
białko 4 szt.
woda 60 ml
cukier 65 g
oliwa 2 łyżki
esencja waniliowa 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
serek mascarpone 15 dag
śmietana 30% 150 ml
cukier 40 g
banan 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z mascarpone i bananem

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, łączymy z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do masy jajecznej. (do łączenia mąki i masy używamy łyżki). Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Pieczemy około 12 minut.
Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone.
Upieczone ciasto( chłodne) przekładamy na obsypaną cukrem ściereczkę, ściągamy papier. Na wierzch rozkładamy masę, a na nią banany (odkroiłam końcówki i skropiłam sokiem z cytryny) Ciasto za pomocą ściereczki zwijamy ściśle w roladę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po upływie czasu ciasto można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.07.2011 09:49
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak