Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku wersja moja

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniak 4 szt
jaja 1 szt
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
przyprawy do smaku
olej 1 szkl
łopatka bez kości 20 dag
cebula 1 szt
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
mąka 2 łyżki
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku wersja moja

1. Placki ziemniaczane:
2. zetrzeć na tarce ziemniak, odcedzić przez ścierkę lub pieluchę, dodać powstały krochmal na osadzie tej wody która spłynęła z ziemniaków, dodać startą na tarce cebulę (można pokrojoną w kostkę drobną) jajko, przyprawy, mąkę. Wymieszać wszystko, smażyć placki na rozgrzanym oleju, można smażyć małe placki (jak ja) lub takie duże na całą patelnię
3. Sos: mięso podsmażyć, dodać cebulę, dusić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, podsmażyć mąkę na smalcu na brązowy kolor, dodać do sosu
4. placki polać sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 05.12.2012 14:47
a mięsko?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak