Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier puder 300 gram
mąka pszzenna 260 gram
masło lub margaryna 100 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając cukier. Do uzyskanej piany wlać żółtka, ubijać na puszystą masę, następnie wsypać mąkę, cukier waniliowy i proszek, dalej ubijać. Na końcu dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przelać do formy w kształcie babki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku w temp. 190 stopni przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 31.03.2012 18:21
mniam pycha
lucyna15
lucyna15 10.01.2012 10:24
rewelacja
Kopiko1983 02.10.2011 16:29
Pyszna! Mniam...
Olaa 18.07.2011 08:45
fajny przepis
Iwona51
Iwona51 21.12.2010 20:31
szkoda,że to są inne święta bo bym upiekła
lucyna15
lucyna15 29.05.2010 21:35
fajny przepis na przyszłe swieta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak