Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek Asi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kiełbasa 3 szt.
boczek 15 dag
cebula 1 szt.
chrzan 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
śmietana 1 szkl.
ziele angielskie 4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
majeranek 1 łyżka
przyprawa do potraw
pieprz
woda
żurek śląski 1 opakowanie
jajko ugotowane na twardo 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek Asi

W średnim garnku zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim.Żurki rozprowadzić w niedużej ilości zimnej wody,dodać chrzan,przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę.Boczek i cebulę pokroić w kostkę,usmażyć na oleju.Białą kiełbasę wycisnąć z jelita,do mięsa dosypać sporo pieprzu,formować małe klopsiki i wrzucić do wrzątku w którym ma być gotowana zupa.Do rozrobionego żurku wlać trochę gorącej wody z garnka,dokładnie wymieszać i wlać już wszystko z powrotem.Zagotować.Dodać jajka pokrojone w grubszą kostkę i podsmażoną cebulę z boczkiem.Doprawić jarzynką,pieprzem i majerankiem.Podawać z pieczywem.Ja robię do niej prażuchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 05.04.2012 21:15
super przepis
Haneczka1 01.02.2011 16:25
uwielbiam żurek, osobiście robie zupełnie inaczej, muszę wypróbować ten przepis. wygląda smakowicie :)
Emilia22 01.02.2011 16:25
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak