Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z bananem i skorupką cytrynową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 15 gram
woda 2 łyżki
banan 1 szt
cukier 1 szklanka
olej roślinny 1 łyżka
otręby owsiane 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
skórka cytrynowa 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z bananem i skorupką cytrynową

Drożdże rozpuszczamy w wodzie mieszamy z łyżeczką cukru i mąki. Banana miksujemy i mieszamy z połową cukru. Gdy zaczyn podrośnie to mieszamy 1/2 z bananem i połową mąki i solą, zostawiamy do wyrośnięcia, a drugą połowę wyrabiamy z pozostałym cukrem i mąką, można dodać gdy za gęste trochę wody. Gdy podwoi ciasto swą objętość, wkładamy do brytfanny wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Zostawiamy 2 łyżki ciasta, dodajemy mąki i skórkę cytrynową i cukier kryształ i ucieramy w palcach aby powstała kruszonka, wysypujemy nią wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180st C, oczywiście po uprzednim wyrośnięciu, przez 45 min do 1h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak