Kuchnie świata

original

Opis ogólny

Kuchnia hiszpańska kojarzy nam się z zapachem hiszpańskich ziół oraz gajów oliwnych. Jest to przede wszystkim kuchnia naturalna, opierająca swe dania na bogactwie ofiarowanym przez klimat morza śródziemnomorskiego. Hiszpanie gotując bazują na produktach regionalnych, ich kuchnia jest bogata w ryby, owoce morze oraz warzywa, przede wszystkim pomidory i ziemniaki. Kuchnia hiszpańska nie istnieje bez oliwy z oliwek oraz charakterystycznych suszonych szynek. Hiszpanie uwielbiają również delektować się doskonałymi, niskokalorycznymi serami. Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa - jako składnik wielu potraw pojawia się jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze. Wspólne biesiadowanie w restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego regionu.

 

Każdy region szczyci się innymi potrawami: Katalonia delektuje się pan tumaka, Andaluzja uwielbia chłodnik gazpacho, natomiast w kraju Basków królują malutkie przekąski pintxos. W Walencji wszyscy zajadają się sycącą paellą. Jeśli chodzi o alkohole Hiszpanie preferują przygotowaną na bazie czerwonego wina sangrię, przypominającą jabłecznik sidrę, musujące wino Cava lub piwo. Wspólne biesiadowanie w domach i restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego hiszpańskiego regionu.

Zastosowanie

Chłodnik gazpacho to zupa, która doskonale orzeźwia i dodaje wigoru w ciepłe dni. Przepis na nią jest prosty, natomiast efekt zadowoli każdego smakosza potraw z pomidorową nutą. Nic dziwnego, że zimne gazpacho andaluz robi kulinarną furorę nie tylko w Hiszpanii. Istnieje wiele przepisów na gazpacho : jego smak zależy w dużej mierze od dodatków, a mocną bazę potrawy zawsze stanowią świeże pomidory. Jedni lubią gęstą formę gazpacho, inni rozrzedzają je z większą ilością wody. W restauracjach możemy spotkać gazpacho idealnie skremowane lub takie, w którym znajdziemy kawałeczki warzyw. Gdy chcemy podać naprawdę orzeźwiająco zimne gazpacho, miksujemy je z kostkami lodu. Tak naprawdę efekt finalny chłodnika zależy od inwencji kucharza. Bez względu na to, czy zamówimy je w tradycyjnej restauracji, czy też kupimy w hiszpańskim supermarkecie będzie idealnym punktem menu na słoneczny dzień. 

 

Paella jest odpowiednikiem włoskiego risotto. Sama nazwa oznacza po prostu patelnię, w której przygotowuje się potrawę. Niegdyś spożywali ją tylko walenccy chłopi, a teraz cieszy się ogromnym powodzeniem w całym kraju, a nawet poza jego granicami. Paella traktowana jest typowo jako danie obiadowe. Najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni, w której była przygotowana. Przygotowuje się ją na bazie podsmażanego ryżu, reszta składników zależy od przepisu. Podstawowym składnikiem paelli marineri są owoce morza: krewetki, małże i kalmary. Natomiast paella valenciana przygotowywana jest z dodatkiem groszku, owoców morza, a także mięsa drobiowego. 

Czy wiesz że... ?

Wśród miłośników serów popularna jest odmiana manchega, produkowana z mleka owiec pasących się w Kastylii.

Najbardziej osobliwym hiszpańskim świętem jest La Tomatina, które obchodzi się w ostatnią środę sierpnia. Tradycyjnie Hiszpanie organizują wówczas bitwę na pomidory. Wydarzenie to przyciąga co roku mnóstwo ciekawskich turystów.

 

Stałym punktem menu kuchni hiszpańskiej są skorupiaki: krewetki, homary, kraby, langusty, na nawet jeżokraby, zwane morskimi pająkami. Wśród mięczaków największym powodzeniem cieszą się ośmiornice i kalmary.

 

Wino Cava to cieszący się dużą popularnością trunek pochodzacy głównie z katalońskiego regionu Penedes. Jest wytwarzane  w sposób tradycyjny - poprzez dwukrotną fermentację. W Penedes działa ponad 266 wytwórni tego wina, zwanych bodegas.