Nowe przepisy na pyszne sałatki

Blogi

  • Rozterki młodej mamy cz.3 - deserki nie muszą być nudne :)

    Od razu Wam się przyznam - gotowanie pierwszych zupek zupełnie mnie przerosło. Nie byłam pewna proporcji, składników, nie bardzo wiedziałam jak mam gotować -opisy w gazetach zupełnie do mnie nie przemawiały. W sklepach patrzyłam na słoiczki z deserkami dla maluchów, niestety większość z nich nie nadawała się dla mojego synka ze względu na zawartość mleka krowiego i glutenu. Postanowiłam sama spróbować - zrobienie deseru wydawało mi się o wiele mniej odpowiedzialnym zajęciem niż ugotowanie zupy.

    Zobacz więcej
  • Rozterki młodej mamy w kuchni cz.2 - Słoiczek czy garnek?

    Gdy nadchodzi ten magiczny moment podania pierwszej łyżeczki wiele mam staje przed wyborem - gotowe danie ze słoiczka, czy samodzielne gotowanie. Tak naprawdę każde z tych dwóch rozwiązań ma swoje plusy i minusy. A może jest trzecia opcja?

    Zobacz więcej
  • Rozterki młodej mamy w kuchni cz.1 - sprzęt

    Pomimo, że w sklepach i sieci wprost roi się od poradników na temat żywienia niemowląt i małych dzieci, chyba nie ma młodej mamy która nie czułaby się stremowana przed podaniem maleństwu pierwszej łyżeczki pokarmu innego niż mleko. Teoretycznie wszystko jest proste - zaczyna się od pojedynczych warzyw, nowości wprowadza stopniowo i obserwuje reakcje dziecka. Tymczasem na forach internetowych dla młodych rodziców aż huczy od pytań czysto praktycznych.

    Zobacz więcej
  • Wytęsknione smaki

    Ostatnio na blogu jednego z doradców znalazłam listę potraw do spróbowania. Właściwie mam ją zrealizowaną w 100%, jedne potrawy mnie zachwyciły, innych spróbowałam i nie padłam na kolana. Choć nie boję się nowości, to z przyjemnością wracam do smaków, które już dobrze znam. Niektóre z nich nigdy nie wrócą - barszcz biały, knedle, kotlety mielone i młoda kapusta mojej babci chociażby. Inne są na wyciągnięcie ręki.

    Zobacz więcej
  • Wielki powrót do gotowania

    Wracam na Doradcę po rocznej przerwie. W czasie tej przerwy moje życie zmieniło się o 180stopni. Pojawił się Mały Chłopiec, który póki co skutecznie utrudnia mi gotowanie :)

    Zobacz więcej
  • pieprzne klimaty z truskawką w roli głównej

    Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował ryżu, naleśników bądź klusek z truskawkami. Oczywiście na słodko, z większą lub mniejszą ilością cukru i śmietany. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że truskawki świetnie smakują w nieco ostrzejszym towarzystwie...

    Zobacz więcej
  • Truskawki dla dorosłych

    Truskawkowe lody, ciasta, desery knedle, to już było. Pora na coś zdecydowanie bardziej dorosłego. Truskawkowe drinki - wcale nie tak banalne, jak by się mogło wydawać.

    Zobacz więcej
  • Bezcholesterolowe urodziny...

    Tak się poskładało, że męska część starszyzny rodowej - tata i teść mają bardzo podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Na lodówkach w obu domach wiszą listy zakazanych składników - jaja, śmietana, masło, mięso... W jaki sposób skomponować menu urodzinowe, by obaj panowie byli zadowoleni? Jak zrobić tort?

    Zobacz więcej
  • Najważniejsze święta

    Pamiętam swoje pierwsze zagraniczne święta - daleko od domu, w gronie wtedy najbliższych mi osób. Robiliśmy wszystko, by choć przez chwilę poczuć dom. Każde kolejne święta były już nieco inne.

    Zobacz więcej
  • wędzone węgierki

    Choć nigdy nie mieszkałam na wsi późna jesień kojarzy mi się z zapachem ognisk, pieczonych ziemniaków i wędzonych śliwek. Coraz niższe temperatury sprawiają, że w kuchni sięgam po bardziej tradycyjne składniki - wieprzowinę, kapustę. Jadamy bardziej proste i treściwe dania. Ostatnio dostałam torebkę właśnie wędzonych śliwek, podarowano mi ją z myślą o suszu wigilijnym jednak ja jestem pewna, że do Świąt one nie doczekają... Z ostatniego wyjazdu służbowego przywiozłam butelkę niemieckiej śliwowicy - nic więc dziwnego, że powstało kilka dań inspirowanych śliwką.

    Zobacz więcej