Blogi

  • no-image

    Kucharz=odkrywca

    Jedną z moich ulubionych pozycji czytelniczych był \'Robinson Kruzoe\'. Uwielbiałam czytać o jego perypetiach na bezludnej wyspie, szczególnie o poczynaniach kulinarnych. Czy pamiętacie w jaki sposób odkrył, że bataty są jadalne? Moja Babcia w podobny sposób wymyśliła farsz do ruskich pierogów- przez przypadek.

    Zobacz więcej
  • Smaki z ... duchówki?!

    No właśnie- a co to właściwie jest ta \'duchówka\'? Kojarzy się z duchami:) Słowo to śmieszyło mnie od wczesnego dzieciństwa, ale tylko samo jego brzmienie, bo z tejże \'duchówki\' Babcia zawsze wyciągała pyszności pachnące aromatem zbliżającej się jesieni... czyli duszone jabłuszka z dodatkami:)

    Zobacz więcej
  • Smaki dzieciństwa, czyli babcina kuchnia ...

    Wychowałam się w domu, w którym kulinarne smaki przenikały się wzajemnie. Dziadek pochodził spod litewskiej granicy, a Babcia (jego małżonka)- jest Niemką. Rodzice mojego Taty to Polacy- oboje pochodzą z centralnej Polski- na Pomorze przywędrowali tuż po wojnie. Moi Dziadkowie tworzą swoistą mieszankę kulturową, która obecna jest także, a może głównie, w kuchni. Różne potrawy i smaki łączą się i współgrają, a częśc z nich towarzyszy mi do dziś.Zobaczcie, co mi w duszy gra:)

    Zobacz więcej
  • Z melodią w tle...

    A wszystko zaczęło się od kucharzenia z moją ukochaną Babcią. Jeszcze w dzieciństwie często zostawałyśmy same w kuchni. Uwielbiałam te chwile. Babcia oprócz gotowania0 opowiadała mi o czasach wojny- i nuciła różne piosenki. Moja Mama kontynuowała tę tradycję- w bardziej nowoczesnym stylu- słuchałyśmy radia podczas pichcenia. Dziś nie wyobrażam sobie gotowania w ciszy...

    Zobacz więcej
  • Aromatyczny włoski sos pomidorowy

    Pomidory rulez;) To moja zasada. Można je przyrządzic na wiele sposobów, ale ja najczęściej podaję je pod postacią sosu pomidorowego, który pasuje jako dodatek, a raczej wykończenie dania, do wielu potraw. Oto moja wariacja na temat sosu pomidorowego z lekką włoską nutą...

    Zobacz więcej
  • Gołąbkowe szaleństwo

    Chyba wszyscy lubią gołąbki. A z czym nam się one kojarzą? Dla większości to pewnie te tradycyjne, z mielonym mięsem i ryżem zawiniętym w liście kapusty- w zależności od regionu oraz upodobań kulinarnych Pani Domu- podany z sosem pomidorowym bądź po prostu w tłuszczu. Ja postanowiłam nieco \'podrasowac\' to danie tak, aby nabrało innego wymiaru smaku. Zobaczcie sami...

    Zobacz więcej